STERF Nyhetsbrev #23
Winter stress management-handboken är här!
Handboken sammanfattar forskningsresultat och erfarenheter från flera projekt om övervintring. Det finns även en "höstgödningskalkylator" som kan laddas ner som Excel-fil för egen användning. Handboken kommer att produceras på fler språk än engelska under 2018.

  Till handboken  
 
Lättare hållbarhetsarbete med OnCourse Sverige
Nu är det snart dags att börja använda nya OnCourse Sverige som är anpassat till svenska förhållanden. Plattformen kommer att lanseras av SGF under början av 2018. OnCourse Sverige är uppdaterat med ny kunskap och många av STERFs faktablad, handböcker och artiklar, används i plattformen. Alla svenska klubbar kan använda plattformen gratis. Kontakta gärna er klubb- eller bankonsulent för frågor, eller läs mer om verktyget på GEO's hemsida.

 

Rapport från övervintringsseminarium i Oslo
Nästan etthundra gräsforskare och greenkeepers deltog i STERFs seminarium "Winter Stress Management of Turf Grass" som anordnades i samarbete med norska golfförbundet och Nibio i Oslo 9-10 november. Greenkeepers från hela Norden delade med sig av sina erfarenheter för att få gräs att överleva vintrarna i vårt klimat. Resultaten från de senaste årens forskning kring övervintring presenterades liksom den nya handboken om övervintring.

  Läs mer  
 
Videoföreläsningar om grundläggande greenkeeping
Norska Golfförbundet har lanserat 11 korta webb-föreläsningar från Grundkurs i Greenkeeping på webben, av Agnar Kvalbeien, känd forskare och lärare. Samtliga föreläsningar är producerade av Norwegian greenkeeper Association och mycker at innehållet är baserat på forskningsresultat från STERF:s projekt. Det finns också möjlighet att få engelsk undertext.

 

  Till föreläsningarna  
Artikel – Frodigt gräs blir ruff med biologisk mångfald
Ett vanligt problem på golfbanor är dåligt flyt i spelet eftersom golfarna använder för mycket tid på att leta efter bollar i ruffen. Därför är en öppnare och mer spelbar ruff ett viktigt mål för det här nya STERF-projektet: ”Från tät gräsmark till öppen ruff”. Projektet viktigaste mål är att nordiska golfbanor ska bidra mer till ökad biologisk mångfald i form av blomrik ängsmark med pollinerande insekter.

 

  Till artikel  
Artikel - Hjälpgräs
I artikeln "Kärrgröe eller engelskt rajgräs som «hjälpgräs» vid hjälpsådd efter vinterskador" förklarar man nyttan av hjälpgräs efter vintern.

 

  Till artikel